Øyeblikksbilder fra næringslivet i Våler pr. 6. oktober 2021

Her er oppdatert informasjon fra oktober 2021 om hvordan næringslivet i Våler har klart seg under pandemien og hvordan åpningen av Norge igjen påvirker utsiktene framover. Oversikten er ikke fullstendig, men gir en god oversikt, og vi er glade for at vi har fått lov å dele informasjonen.

Joker Braskereidfoss har hatt god trafikk i sommer. «Vi fortsetter med antibac og vaskingen framover. Kundene skal være trygge her hos oss. Vi har hatt en kjempesommer, både lokale og mye turister. Artig at turismen øker så mye og at gjestene på Støa Camping, Trafikksenteret og Kynna kommer innom og handler hos oss.  Ellers er vi spente på hvordan det blir med grensehandelen framover, vi kjører på med lokale tilbud og service, så satser vi på at det skal går bra.» sier Jon Skrødahl på Joker Braskereidfoss

Olastuen Bygg har stor aktivitet. «Vi har ansatt 3 nye i år, 1 lærling, 1 tømrer og 1 byggmester. Og det skyldes at vi vokser litt som planlagt og at pandemien ikke har ødelagt for oss. Vi har omsetningsvekst og ser positivt på tida som kommer. Men nå gleder vi oss over at Norge er tilbake til normalsituasjonen igjen. Det har vært tungt for mange bedrifter og vi har vært heldige i vår bransje.» sier Georg Olastuen.

Hos Karin & Eva Våler Blomsterforretning er det åpent mandag til fredag, men stengt på lørdag. «I blomsteravdelingen er det mye kunder og stor aktivitet og nå merker vi at også klessalget begynner å ta seg litt opp. Folk ønsker nok å kose seg litt mer etter at samfunnet er åpnet igjen, og da kommer ønsket om å fornye garderoben også» sier Eva Strætkvern. «Vi får også tilbakemeldinger fra kundene om at de har savnet moteoppvisningene våre i coronatiden,  så vi håper at vi snart kan komme i gang igjen med det. Og så er det en del spørsmål og ønsker om nye Vålerdager i august, som dessverre også er blitt avlyst på grunn av corona.» avslutter innehaver Eva Strætkvern.

Konterud Transport har god aktivitet og ordinær drift. «Coronaen skapte usikkerhet til å begynne med for oss i fjor. Men bransjen vår med det grønne gullet har hatt det veldig bra, sammenlignet med mange andre bransjer. Vi har heller ikke hatt noe smitte eller ventekarantener å snakke om, så driftsmessig har vi klart oss godt.  Det blir spennende å se om aktiviteten bare fortsetter å øke eller om det flater litt ut. Vi er heldige i Våler som har så mye ressurser innenfor det grønne skiftet. Men da må vi også være flinke og ha visjoner for å utvikle oss videre.» sier Kjell Konterud hos Konterud Transport.

Gravberget Gård er det større optimisme nå. «Trafikken har tatt seg opp i sommer, og heldigvis for det. Vi har også fått ferdigstilt fire nye rom takker være nasjonale covid-midler gjennom Våler kommune. Likviditeten er fortsatt utfordrende på grunn av etterslep i kundesituasjonen. Utover høsten har vi bra aktivitet og vi håper på en fin julebordssesong. Godt at Norge åpner igjen, og selvsagt er det godt for Gravberget Gård også.» avslutter Hans Erik Forårsveen på Gravberget Gård. 


Heia Hotell har aktiviteten tatt seg opp betydelig. «På Heia Hotell har det i praksis vært helt stille, men nå etter åpningen av Norge kommer det mye aktiviteter og arrangementer. Vi har også sent ut forespørsler om hvordan vålerfolket vil ha festligheter her i julen. En annen ting er at cateringvirksomheten med Haslemoen og Forsvaret er helt enorm og det gjør at vi klarer oss godt akkurat nå.» sier Sven Terje Kynbråten på Heia Hotell.

Nabo’n har ordinære åpningstider og ingen permitterte. «Sommeren gikk bra, merker at det sakte men sikkert tar seg opp med bestillinger. Vi har også brukt tiden på å se på konseptutbedringer og catering. Vi har også fått oppdrag fra Heia til forsvaret på Haslemoen. Så vi gleder oss til mye sosialt og god trafikk framover.» sier Joachim Haug hos Nabo’n.

YX Braskereidfoss er det god trafikk. «I sommer har vi hatt mange turister innom, i tillegg til alle de lokale som bruker oss. Vi har også investert i nye pumper, så her er det fullt trøkk. Vi kan ikke klage, sammenlignet med mange andre som har mistet kundene sine i pandemien. Ellers ser vi å muligheten for å lage ladestasjon, men strømmen er på andre siden av riksveien, og Enova har heller ikke støttet oss, så det kan blir vanskelig. Men høsten ser bra ut og med stor aktivitet på Trafikksenteret er vi på Fæssa godt plassert», sier daglig leder Kjersti Olaussen.

Hos Br.Smedstuen er det vanlige åpningstider og ingen permitterte. «Vi slapp unna både smitte og hadde lite ventekarantene også. Vi har mye å gjøre på verkstedet. Vi har også mye trafikk i kiosken. Vi merker at de som bygget nye skolen ikke er her lenger, men det er mange andre som kommer innom og handler, så trafikken er god.» sier Tommy Smedstuen

Moelven Våler har ordinær drift og høy produksjon. «Vi har generelt vært forskånet for mye problemer. Vi har hatt svært få i karantene, og nå blir det jo enda bedre når de nasjonale smittevernstiltakene har opphørt. Vi kommer endelig til å ha normal kommunikasjon, og det blir jo også mulig med allmøte igjen. I løpet av 2021 bemanner vi også opp til fullt tre-skift, som gir oss 10-15% ytterligere økning. Vi har også ledige stillinger her, så vi kjører på.» sier direktør Knut Berg på Moelven Våler.

NAF Norsk Trafikksenter har mye kursvirksomhet og ingen permitteringer. «Vi har fullt opp med de vanlige sikkerhetskursene for tunge og lette kjøretøy. Etter at Norge nå har åpnet igjen har vi fått så utrolig mange henvendelser og bestillinger av kunder som vil ha egne arrangement her. Travleste høsten noensinne. Men det er et luksusproblem og vi er glad for at hele Norge nå normaliseres og at de sektorene som har slitt mest i pandemien får kundene tilbake. Ellers utvider vi hotellet nå og byggingen går veldig bra.»  sier direktør Trygve Schjerpen på NAF Norsk Trafikksenter

Hos Forestia er det stor aktivitet og produksjonen går for fullt. «Vi har kommet oss greit gjennom sommeren og fikk tatt vedlikehold og oppgraderinger som planlagt. Vi fikk heldigvis få problemer med ventekarantener og ingen smitte, men vi er på tå hev hele tida. Bransjen vår har hatt gode tider gjennom pandemien og det er jo et tankekors at mange sliter mens vi har klart oss bra. Vi fortsetter her med både nye produkter, nye ansatte og gode tall. Vi er både stolte og ydmyke over situasjonen og de gode tilbakemeldingene vi får på hva vi driver med og hvordan vi planlegger for framtida.» sier fabrikksjef Espen Svenneby  


Hos Innlandet Auto sier Henning Nyberg at første halvår 2021 ble et godt halvår, pandemien tatt i betraktning. «Vi økte salget sammenlignet med 2020 og det er vi fornøyd med. Men nå i september er det en dupp i salget for hele bransjen vår. På en samling i forrige uke hvor 30 forhandlere møttes var gjennomgangsmelodien det samme; mindre salg i september, og begrunnelsen som ble gitt er kommende renteøkninger og litt usikkerhet om ny regjering. Vi er uansett optimister her hos oss og står på videre. Og godt at pandemien snart er over.» avslutter Henning Nyberg.

Hedmark Rehabservice  har stor aktivitet og ingen permitterte. «Vi har mye å gjøre, både her i Våler, nordover og sørover. Vi har også fått Moelven og Forestia som kunder og det hadde vi nok ikke fått dersom vi ikke gjør en solid jobb. Vi ble også spurt om å være med på Sommerhytta på TV2, og det har også vært bra for oss. Pandemien har nok gjort at mange har brukt penger på hus i stedet for utenlandsreiser, og det har jo vi merket også. Men vi gleder oss over at pandemien snart er over og at vi kan leve som normalt igjen.» sier daglig leder Kjell Gunnar Thoresen hos Hedmark Rehabservice.

Hos TK Økonomitrimming er det ordinær trafikk og ingen permitteringer. «Vi kom oss greit gjennom pandemien, heldigvis. Vi fikk og leverte nøkler til kundene uten å møte hverandre. Vi hadde også få ventekarantener her hos oss. Og nå er det store aktivitet og mye å gjøre framover. Vi har nok også flere bobiler i år, og generelt er kundene opptatt av å ha orden på bilene sine.» avslutter Henrik Helgestad hos TK Økonomitrimming

Hos Våler Taxi er det fortsatt en vanskelig markedssituasjon sier eier Knut Verket.  «Vi har skole- og sykehuskjøring, noe som er avgjørende for å holde driften i gang. Men fortsatt er det liten kjøring på kveldene og i helgene. Vi vil merke litt at det blir mer kjøring når det blir festligheter i helgene, håper på det. Men spotmarkedet er blitt redusert ja. Ellers er Taxibua fint plassert i Våler sentrum og ungene som kommer med bussene har trygg og god ny gåvei bak Taxibua. Så nå gjenstår bare at vi får orden på det formelle med tomten her på Taxibua som vi har hatt her siden 1988, det har jeg mast på lenge.» sier Knut Verket.

Hos Byggmester Hegsvold er det fortsatt stor aktivitet. «Her går det veldig bra. Vi har ikke merket coronaen negativt. Vi hadde noe ventekarantene i en 20 dagers periode, men det har vi også fått kompensasjon for. Litt turbulens ble det med høyere materialpriser og at renta er på vei opp, men alt i alt er det veldig positivt. Vi vurderer også å ansette 1-2 nye snekkere, vi får se.» avslutter en optimistisk Kjell Arild Hegsvold   

Hos Nordermoen Transport er det ingen permitterte og normal aktivitet. «Vi har ikke hatt mye karantene eller problemer her hos oss. Og nå etter åpningen og utover høsten ser det også bra ut. Vinteren er litt roligere for oss, men det skyldes ikke coronaen. Vi har mye lokal kjøring og når pandemien nå er over blir det mindre usikkerhet for alle.» sier Lill Kristin Nordermoen hos Nordermoen Transport.

Hos Mobakk Bil er det unntakstilstand etter brannen i sommer. «Vi har nå kun aktivitet i leide lokaler på Haslemoen med dekkskifte og håper at vi framover kan gjøre mer service og reparasjoner der. Vi får mye spørsmål om hvordan det går, og svaret er at byggingen skal være ferdig til sommeren 2022. Vi jobber og står på her på Haslemoen så lenge. Vi har en permittert, men vi skal klare dette.» sier Sten Ove Bru hos Mobakk Bil.


Hos Lena Maskin på Eid er det ingen permitteringer og god aktivitet. «Vi kom oss gjennom en periode med ventekarantener og vi måtte også stenge noen dager. Det viste seg at vi ikke hadde noe smitte, men det ble hektisk og kundene var tålmodige. Traktormarkedet i Norge er betydelig ned i år, og det gjelder jo hele Norge. Det skyldes nok både usikkerhet, valutaendringer og tilhørende prisøkninger og kostnadsvekst. I butikken her og på dele-markedet er det en liten vekst fra i fjor. Bøndene er nok litt avventende for tiden. Men kanskje timingen med den store messen Agroteknikk på Lillestrøm i november kan slå positivt ut for alle.» avslutter daglig leder Arne Egil Retteråsen på Lena Maskin.

Hos AT TRE er det ordinær drift og ingen permitteringer. «Vi har utvidet med en ny ansatt fra august og det ser bra ut utover høsten. Generelt har vi et relativt kort tidsperspektiv på ordrereserven, men vi er optimister. Coronaen skapte problemer for oss tidligere i år, men vi kom oss gjennom det. Vi var kjempefornøyd med å levere dører til det nye flotte skole- og aktivitetshuset i Våler. Vi har også laget ulike fundamenter og stativer til Heimevernet som er her på Haslemoen. Så Forsvaret på Haslemoen har gitt positive ringvirkninger for oss og det blir jo veldig kortreist også.» sier Kent Bjørnstad, daglig leder for AT Tre.