Til næringslivet i Våler; Er du usikker på hvordan du skal håndtere korona-situasjonen?

Dette er en svært krevende tid for norsk næringsliv. Manglende inntekter og fortsatt mange faste utgifter som må betales, fører fort til at flere kan komme i en likviditetskrise. Vi vet at mange bedrifter både på landbasis og i Våler har permittert alle eller mange av sine ansatte.  
Regjeringen har lagt frem flere tiltak for å forsøke å hjelpe bedrifter i den krevende situasjonen mange av dere nå står i. Vi forventer at det vil komme flere tiltak i løpet av få dager.  

Vi har kontakt med mange av dere på telefon og mail allerede, men kontakt oss gjerne  dersom dere trenger en diskusjonspartner; Arild Lande, tlf 90133674,
epost: arild.lande@vis.kommune.no

Nedenfor er en relevant artikkel fra 19 mars i DN

Her er artikkelen linket
Kriseråd til bedriftseiere og -ledere i en krevende situasjon

19. mars publiserte DN et intervju med Anita Krohn Traaseth, tidligere leder av Innovasjon Norge. I intervjuet kommer hun med flere gode råd til bedriftseiere og -ledere i denne vanskelige situasjonen som norsk næringsliv står oppe i:

  • Du må ikke fikse alt alene. Vær tett på kolleger og andre i ulike nettverk som kan bistå på områder du og din bedrift kanskje ikke har kjernekompetanse eller har ansatte i. Har du et styre, så må dere være i tett dialog nå og bli enige om hva som skal prioriteres først.
  • Etabler et kjerneteam. Enten du har en ledergruppe og inkluderer nøkkelpersoner som for eksempel tillitsvalgte, økonomi, HR, eller om du ikke har alle disse funksjonene og dere er fire ansatte, så vær tydelig på hvem som gjør hva nå. 
  • Skaff deg en så god oversikt over økonomien som mulig. Hva har dere av kontanter og eventuell kassakreditt? Hvor lenge kan dere drive basert på dette? Hva har dere av utestående fordringer og hvor sannsynlig er det å inndrive disse og nå? Hvordan ser fremtidig inntjening ut? Ring nøkkelkundene dine!
  • Hvordan ser kostnadsbildet ut? Hva er faste og variable kostnader? Hva kan dere gjøre av tiltak for å redusere begge kategoriene? De fleste har lønn som største kostnad, regn på hvordan permitteringer vil se ut for din bedrift.
  • Ta kontakt med dem du skylder penger for å diskutere hva som er mulig å gjøre når du har oversikt over økonomien. 
  • Lag en tredagers milepælsplan. Sett opp tydelige milepæler for hver dag, hva du og kjerneteamet skal gjøre, hvem du skal ringe, hva du skal kommunisere til hvem i hvilke kanaler. Oppdater milepælsplanen i daglige debriefes med kjerneteamet.
  • Bruk videokommunikasjon daglig med oppdatering til ansatte. Når forholdene er usikre, trenger folk oftere oppdateringer og de ansatte må se deg. Ren epostledelse er ikke å anbefale i disse tider. Selv om du ikke har klare svar, så vær åpen om det og fortell hva dere jobber med og be om innspill. Vær helt ærlig.
  • Ikke glem kunder og omverdenen. Ser du en mulighet for din bedrift å overleve dette, skal du fortsatt være synlig i ulike kanaler med relevante budskap og bidrag. 
  • Sett av tid til å hvile. Det går 24/7 for ledere av små bedrifter nå. Det er helt essensielt at du som skal lede dette, får nok søvn og hvile.
     
  • Ikke glem å bidra til god stemning og latter. Midt opp i alvoret, må man ikke glemme å gjøre rom for at det er lov å le av og til. Del gjerne med hverandre festlige situasjoner fra hjemmekontor, inviter på en virtuell fredagspils, del middagsoppskrifter og mulige aktiviteter for hele familien for å få opp stemningen når det passer seg. Det høres kleint ut, men nå er det viktig at man ikke bare er den superproffe og litt utilnærmelige lederen som bare administrerer oppgaver.